Best verkochte producten

Wat is een dashcam?

Een dashcam is een camera die u in uw wagen hangt. De meeste dashcams nemen zowel beeld als geluid op. Ze worden ook wel dashboard camera's of carcams genoemd. Hoewel de naam iets anders doet vermoeden, wordt een dashcam niet op uw dashboard gemonteerd maar op uw voorruit (en eventueel ook achterruit).

Een dashcam heeft 2 eigenschappen:

  • Automatisch opnemen. Een dashcam begint altijd met opnemen zodra deze stroom ontvangt. De camera wordt meestal aangesloten via een aanstekerplug maar u kan de camera ook rechstreeks aansluiten op de zekeringsdoos of batterij.
  • Automatisch overschrijven. Wanneer de ingebouwde opslag (meestal een SD-kaart) vol zit, wordt automatisch de oudste opname overschreven. Hierdoor is de gebruiker steeds zeker dat zijn nieuwste opnames op de SD-kaart staan.

 Indien een camera deze 2 functionaliteiten niet bevat, is het geen dashcam.

Waarom een dashcam?

Bewijs na een ongeval

Indien er zich een ongeval voordoet zorgt een dashcam ervoor dat u harde bewijzen heeft. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over een mogelijk liegende tegenpartij. Dashcambeelden worden bovendien altijd aanvaard door politiediensten en verzekeringsmaatschappijen. Immers, voor hen worden de omstandigheden van een ongeval ook meteen veel duidelijker. In de volgende video ziet u een goed voorbeeld: zonder de camerabeelden zou het slachtoffer zich niet hebben kunnen verdedigen.

Verzekeringsfraude

Het komt voor dat mensen met opzet een ongeval veroorzaken met als doel het aangereden slachtoffer af te persen. Men kan bijvoorbeeld blessures 'faken'. Zonder videobewijs staat u hier machteloos. Bovendien zal men bij een ongeval zonder videobewijs steeds de 50/50 regel toepassen. U staat dan in voor de helft van de kosten, terwijl u zelfs niet in fout was! Dit betekent echter ook dat uw verzekeringspremie het volgende jaar omhoog gaat.

Parkeerbewijs

Uw wagen loopt veel risico op schade wanneer hij geparkeerd staat. Men rijdt tegen uw wagen in de krappe parkeerplaatsen bij het warenhuis. Of enkele jongeren gaan op uw wagen hangen met krassen tot gevolg. In een ideale wereld neemt iedereen dan zijn verantwoordelijkheid door ervoor te zorgen dat het slachtoffer de schade vergoed krijgt. Helaas is dit in de meerderheid van de situaties niet het geval. U zal zelf dienen op te draaien voor de kosten. Met een dashcam heeft u bewijs waarmee u naar de politie kan stappen. Uw beweringen kunnen nu niet meer afgewimpeld worden.

Om een dashcam te gebruiken wanneer uw wagen geparkeerd staat dient deze continu stroom te hebben. Dit betekent dat u uw dashcam moet aansluiten op uw zekeringsdoos of batterij.

Misbruiken van uw voertuig

Maakt u zich ooit zorgen over mensen die met uw wagen rijden? Wanneer u de sleutels overhandigt aan een mechanieker of uw kinderen, weet u met een dashcam precies hoe uw wagen werd behandeld. Indien uw dashcam beschikt over GPS kan u zelfs achteraf bekijken waar uw wagen precies is geweest èn welke snelheden men reed.

Aangeven van wegmisbruik

Vaker en vaker worden er meldingen gedaan van wegpiraten op onze wegen. Dashcambeelden kunnen gebruikt worden om dronken bestuurders van de weg te halen, wegagressie te bewijzen en ongevallen als gevolg van onverantwoord rijgedrag te duiden. Het onderstaande filmpje werd druk besproken door de Belgische media.